E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

Günümüzde e-ticaret siteleri hem ulusal hem de global ekonomide önemli bir yer tutuyor. Aynı zamanda her geçen gün büyümesini devam ettiren bu sektör, yeni iş kurmak isteyenlerin girmek istediği alternatif bir alan olarak kabul ediliyor. Buna ek olarak mevcut işletmesini dijitalleştiren markaların sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Dolayısıyla küçük ya da büyük, yeni kurulmuş veya aktif olması fark etmeksizin ticaret yapan her firmanın e-ticarete girmesi neredeyse zorunlu hâle gelmiştir. Böylece “E-ticaret nasıl yapılır?” sorusuna cevap arayanların sayısında da artış görülmesi muhtemeldir. İşe başlamadan önce bu sorunun cevabını öğrenmekte fayda vardır.

E-Ticaret Nedir?

Sorunun cevabını online mecralar üzerinden yapılan satış faaliyetleri olarak yanıtlamak mümkündür. Aynı zamanda bu faaliyetlerde satışlar fiziki ortamlarda değil çevrim içi mecralarda gerçekleşir. Ayrıca kurumsal alışveriş sitesi, pazar yeri platformu, sosyal medya ve aplikasyon gibi online ortamlarda yapılan satışlar e-ticaret olarak adlandırılır.

E-ticaret, müşteri ve satıcı açısından birçok avantaj yaratan bir faaliyettir. Ayrıca bu iş modeli fiziki ortamda bir araya gelme zorunluluğunu ortadan kaldırır. Satın alma kolaylığı, e-ticaretin müşteriler açısından sağladığı avantajların başında gelir. Bu faaliyet aynı zamanda satıcıyı showroom ve mağaza kiralama masrafından kurtarır.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Sürecin detaylı bir organizasyon planı gerektirdiğini belirtmek faydalı olur. Online satış prosesi, müşterinin ürünü çevrim içi ortamda sipariş etmesiyle başlar. Tüketici, talep ettiği ürünü sorunsuz bir biçimde satın aldığında süreç başarıyla sonlanmış olur. Aynı zamanda satış sonrası destek ve teknik servis aşamaları da e-ticaret süresinin parçasıdır.

E-ticaret sitesi kurmak, faaliyetin ilk aşaması olarak kabul edilir. Ayrıca pazar yeri platformları üzerinden satış yapmayı planlasanız dâhi müşterilerinizin size ulaşabileceği bir web sitenizin olması gerekir. İyi bir altyapı kurulumu yaparak ürünlerinizin sorunsuz bir biçimde satılmasını sağlamanız mümkün. Ayrıca altyapı paketleri arasından satış, lojistik ve ödeme aşamalarını kontrol etmenizi sağlayacak bir ürün seçmeniz faydalı olur.

E-Ticarete Başlamak İçin Gerekenler Nelerdir?

Satış faaliyetlerinizin başarılı olması için her şeyden önce iyi bir iş fikri gerekir. Aynı zamanda online satışlara başlamadan önce sektöre ve ürünlere karar vermek faydalı olur. “E-ticarete nasıl başlanır?” sorusunu yanıtlarken iş modeline karar vermenin öneminden bahsetmek gerekir. Sektörünüzü ve ürünleri belirledikten sonra, hitap ettiğiniz kitleye göre bir iş modeli oluşturmanı gerekir. Örneğin; belli ürünlerin satıldığı butik bir platform açarak hizmet vermeniz mümkündür. Bütçenizi seçtiğiniz sektöre ve modele göre ayarlamanız da mümkündür.

“E-ticaret nedir?” sorusunu yanıtlarken bu faaliyetin vergi mükellefiyeti gerektirdiğini belirtmek faydalı olur. Satış işlemlerinizin sorunsuz gerçekleşmesi için e-ticaret sitesi kurmadan önce resmi açılış yapmanızı tavsiye ederiz. Şahıs şirketi kurmak başlangıç aşamasında iyi bir fikir olacaktır. Ayrıca bu süreçte e-ticaret için gerekli belgeler temin edilerek resmi başvurular yapılmaktadır.

E-Ticarete Başlarken İlerlemeniz Gereken Süreç Nasıl Olmalıdır?

E-ticaret İş Modelinize Karar Verin

E-ticaret yaparken dikkat etmeniz gereken pek çok nokta vardır. İş modeli bunlardan bir tanesidir. Online alışveriş platformu uzun soluklu bir proje olduğu için bunu dikkatli bir şekilde değerlendirmeniz, kendinize en uygun seçenekleri bulmanız gerekir.

İş Modeli Seçimi: B2B, B2C, C2C, C2B veya D2C

Günümüzde en çok kullanılan iş modelleri B2B, B2C, C2C, C2B ve D2C’dir. Bunların her biri farklı kavramları ifade eder.

B2B "işletmeden işletmeye" anlamına gelir ve iki işletme arasındaki işlemleri ifade eder. Örnek olarak bir üreticinin ürünlerini bir perakendeciye satması verilebilir.

B2C "işletmeden tüketiciye" demektir. Anlamı ise işletme ile bireysel müşteriler arasındaki işlemleri ifade eder. Örnek olarak bir çevrimiçi mağaza, ürünleri doğrudan tüketicilere satar. C2C ise "tüketiciden tüketiciye"dir. Bireysel tüketiciler arasındaki işlemleri içermektedir. Örnek olarak bir online pazar yeri, kullanıcıların ürünlerini diğer kullanıcılara satmasına olanak tanır.

C2B ise Türkçe "tüketiciden işletmeye" demektir. Bireysel tüketicilerin işletmelere ürün yahut hizmetler sunabildiği bir işlem türüdür. Örnek olarak bir influencer, bir şirketin ürünlerini tanıtmak için ödeme alabilir.

Son olarak D2C iş modeli türü ise "üreticiden tüketiciye" anlamına gelir. Bir üreticinin kendi ürünlerini doğrudan tüketiciye satmasıdır. Bu genellikle çevrimiçi olarak gerçekleşir ve aracıları ortadan kaldırarak ürünlerin daha uygun fiyatlarla satılmasına imkan sunar.

Satış Kanalları: Kendi Siteniz, Pazar Yerleri, Sosyal Medya vb.

Nasıl bir e-ticaret iş modeli benimseyeceğinize kadar vermişseniz, bundan sonraki adımı satış kanalları meydana getirmektedir. Bu kapsamda farklı çözümler vardır. Kendi siteniz bunlardan bir tanesidir. İşletmeler kendi web sitelerinde e-ticaret platformları kullanarak ürünlerini doğrudan müşterilere satışa sunabilirler.

Bunun yanı sıra Amazon, eBay, Etsy gibi pazar yerleri, işletmelerin ürünlerini satmaları için online bir platform sağlar. Ayrıca özellikle Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları, işletmelerin ürünlerini doğrudan müşterilere tanıtmalarına ve satmalarına olanak tanır.

E-ticaret için Şirketinizi Kurun

E ticaret yapmayı planlıyorsanız, bilmeniz gereken bir nokta şirket kurmanın gerekli olduğudur. Bu nedenle şirket türleri neler, nasıl vergi ve yasal işlemler var bilinmesi gerekir. Ayrıca finansman planlamasının nasıl doğru şekilde yapılması da şarttır.

Şirket Türü: Şahıs Şirketi, Limited Şirketi, Anonim Şirket vb.

E ticaret yaparken kurabileceğiniz 3 farklı şirket türü vardır. Bunlardan biri olan şirket türü tek bir kişinin sahip olduğu, yönettiği ve işletme sahibiyle işletme arasında hukuki ayrımın olmadığı işletme şeklidir.

Limited şirket ise bir ya da daha çok gerçek yahut tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan ticaret şirketi şeklinde tanımlanmaktadır. Ticaret siciline tescille tüzel kişilik kazanır. Son olarak da anonim şirketler vardır. Burada şirketin hisse senetlerinin hissedarlar tarafından alınıp, satılabildiği bir ticari kuruluş olarak tanımlanabilir.

Vergi ve Yasal İşlemler: Vergi Kaydı, Ticaret Sicil Kaydı, İzin ve Lisanslar vb.

E ticaret yaparken ödenmesi gereken bazı vergiler vardır. “Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi” bunlardan biri olup senede bir kere ödenir. İşletme yılı karla kapatmışsa mükellefiyet kapsamında bulunur. Ödeme tutarı ise yüzde 15 ile 35 arasında farklılaşır.

“Geçici Vergi Beyannamesi” ise e ticaret vergileri arasında bir diğer türdür. Üçer aylık kazanç üzerinden hesaplanmaktadır. Bunların dışında KDV de yer almaktadır. Aylık ödenen bir vergi kalemidir.

Finansman Planlaması: Giderler, Gelirler ve Kar Marjlarına Dair Planlama Yapın

E-ticaret finansman planlaması, bir işletmenin e-ticaret faaliyetleri için gerekli olan finansman kaynaklarını belirlemesi ve yönetmesidir. Bu planlama, e-ticaret işletmesinin büyümesi ve başarısı için son derece önemlidir. Böylece gelir ve giderler daha iyi bir şekilde ortaya konularak, daha karlı sonuçlar elde edilebilir.

Rekabet Analizi: Rakiplerinizi ve Onların İş Modellerini İnceleyin

E-ticaret yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus rekabet analizi yapmadır. Rekabet analizi işletmelerin pazardaki konumunu belirleyerek, rakiplerine karşı üstünlük sağlamalarına yardımcı olabilir. Bu sayede işletmeler müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilir ve müşterilerine daha iyi hizmet sunabilir.

Kategori ve Marka Sayfalarınızı Hazırlayın

E ticaret sitenizden en iyi sonuçları almak istiyorsanız her anlamı ile gelişmiş bir şekilde tasarlanmalıdır. Buna kategori ve marka sayfaları da dahildir. Böylece müşterileriniz aradığınız şeylere daha kolay, iyi bir şekilde ulaşabilir.

Kategori ve Ürün Seçimi: Trendler, Talepler ve Sezonluk Değişimleri Göz Önünde Bulundurun

E-ticarette kategori ve ürün seçimi, bir e-ticaret işletmesinin başarısı için son derece önemlidir. Doğru ürün ve kategori seçimi, işletmenin potansiyel müşterilerinin ilgisini çekerek, satışları artırabilir. Eğer kendiniz ürün imal etmiyorsanız son trendlere ve müşterilerin ne gibi talepleri olduğuna göz atmanız tavsiye edilir.

Marka Kimliği: Marka Adı, Logo, Renkler ve Sloganlar Gibi Marka Kimliği Oluşturma Unsurlarını Belirleyiniz

Marka kimliği oluşturma, e ticaret yaparken müşterilerin işletmenin ürünleri veya hizmetleri hakkında olumlu bir algı geliştirmelerine yardımcı olur. Kendinizi, ürünlerinizi ve bakış açınızı en iyi yansıtan marka adını, logoyu, renkleri ve sloganları tercih etmek uzun vadede daha başarılı olmanızı sağlar.

Web Tasarımı: Web Sitenizin Tasarımını Seçin ve Kullanıcı Deneyimi Hedefleri Belirleyin.

Web tasarımı online alışveriş platformlarında oldukça önemlidir. Zira işletmenin imajını yansıtır ve müşterilerin işletme hakkında olumlu bir algıya sahip olmasına imkan tanır. Ayrıca e-ticaret web tasarımı, müşterilerin işletmenin ürün veya hizmetlerine daha fazla ilgi göstermelerini ve satın alma işlemine yönelmelerini sağlayabilir. Tasarım kullanıcıların memnun kalacağı, rahatlıkla kullanabileceği bir yapıda olmalıdır.

E-ticaret Sitenize Ürünlerinizi Yükleyin

Kategori ve marka sayfalarınızı hazırladıktan sonra ürünleri yüklemek gelir. Ürün yüklemek kolay olsa da önemli olan açıklamaları, görselleri doğru bir şekilde girmek ve stokları her zaman doğru şekilde yazmaktır. 

Ürün Bilgileri: Ürün Açıklamaları, Fiyatlandırma, Stok Bilgisi, Görseller ve Video İçeriklerini Hazırlayın

Ürün bilgilerini doğru yazmak müşterilerinize daha iyi bir şekilde ulaşmak istiyorsanız şarttır. Ürün açıklamaları bu bakımdan bilgi verici olmalı, tüketicileriniz merak ettiği her şeyi bulabilmelidir. Görseller de ürünü ayrıntılı, detaylı bir şekilde girilmelidir. Mümkünse videosunu çekerek koymak, insanların bunu daha iyi şekilde incelemesine olanak tanır.

Ürün Yönetimi: Stok Takibi, Ürün Kategorileri, Stok Düzenleme Vb. Gibi İşlemleri Takip Edin

Stok takibini sürekli yapmamak, ürünler azaldığında fark etmemeye, bunun sonucunda da tamamen tükenmesine yol açar. Müşteriler stok yenilenmesini beklemeyeceği için kesin müşterileri kaybetmeniz olasıdır. Bu nedenle stok takibi ve düzenleme işlemleri doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Ürün Lojistiği: Depolama, Kargo, Teslimat Vb. İşlemleri Organize Edin

Depolama, kargo ve teslimat işlemleri e-ticaret sitelerinde büyük bir önem taşır. Zira insanlar ürünü aldığı zaman kendisine en kısa sürede gelmesini ister. Bu nedenle hangi kargo firması ile anlaştığınıza dikkat edilmesi gerekir.

E-ticaret Sitenizi Satış Odaklı Tasarlayın

Herkes kurduğu e ticaret sitesinden daha fazla verim almak ister. Bunu sağlamak için bazı ipuçlarını bilmek şarttır. Güvenli alışveriş ve Call-to-Action butonları gibi yöntemler, satışlarınızda size yardımcı olabilir.

Call-To-Action Butonları: Alışveriş Sepeti, Ödeme Yapma ve Benzeri İşlemleri Kolaylaştırmak İçin Call-To-Action Butonlarını Yerleştirin

E-ticaret sitelerinde Call-to-Action butonları, kullanıcılara ne yapmaları gerektiği konusunda net bir şekilde yönlendirmek için kullanılır. Bu nedenle “hemen satın al”, “üye ol”, “favorilere ekle”, “ürünleri karşılaştır” ya da “sepete ekle” gibi butonlar kullanılabilir.

Güvenli Alışveriş: SSL Sertifikası, Ödeme Güvenliği ve Kullanıcı Verilerinin Korunması Gibi Güvenlik Tedbirlerini Alın

E ticaret yapmak istiyorsanız, bilmeniz gereken bir detay herkesin güvenliğe önem verdiğidir. Bu nedenle SSL sertifikanız kesinlikle olmalıdır. Aynı şekilde ödeme güvenliğinin de güvenliği de sağlanmalıdır. Kullanıcı verileri de sağlam şekilde korunmalıdır.

Kullanıcı Deneyimi: Web Sitesinde Gezinme, Arama, Filtreleme ve Sıralama Gibi İşlemlerin Kolaylığına Odaklanın

İnsanlar her zaman kolay bir şekilde gezinebilecekleri, işlem yapabilecekleri sitelerde iş yapmak ister. Bu nedenle e ticaret siteniz buna uygun şekilde tasarlanmalıdır. İnsanlar ürünlere kolay bir şekilde ulaşabilmeli, sepete ekleyebilir ve satın alabilmelidir.

Pazar Yerlerine Entegre Olun ve Çok Kanallı Satış Yapmaya Başlayın

Pazaryeri entegrasyonları yapmak e ticaret platformları için oldukça önemlidir. Zira bunlar ürünlerinizin daha geniş bir kitleye ulaşmanıza fırsat tanır. Böylece daha fazla kâr elde etmenizi sağlar.

Pazar Yeri Seçimi: Trendyol, Hepsiburada, Amazon Vb. Pazar Yerlerinden Hangisine Entegre Olacağınızı Belirleyin

Pazaryeri entegrasyonları müşterilere göre özel şekilde yapılır. Bu nedenle Hepsiburada, Trendyol, Amazon ya da farklı sistemler ile entegrasyon yapılabilmektedir. Sadece konu hakkında firmayı bilgilendirmeniz yeterlidir.

Ürün Entegrasyonu: Ürünlerinizi Pazar Yerine Entegre Etmek İçin Gerekli İşlemleri Gerçekleştirin

Ürün entegrasyonu yapmak istiyorsanız profesyonel entegrasyon araçları kullanmak şarttır. Bunu tamamladıktan sonra sadece bir kere ürün adını, fiyatını ve diğer bilgileri girebilirsiniz. Böylece zamandan büyük bir tasarruf bulabilirsiniz.

Öncelikle E-ticarete başlamakiçin bazı aşamalardan geçmeniz gerekir. Zahmetli gibi görünen bu süreç, mevcut teknolojiler dâhilinde kolayca tamamlanır. E-ticaret fikirleriniz ortaya çıktıktan sonra zaman kaybetmeden ilk adımınızı atmalısınız. Ardından sadece 10 adımda e-ticarete başlayarak ilk gelir elde edilebilmektedir. Peki e-ticarete nasıl başlanır, neler gereklidir?

E-Ticaret Sektörünüzü ve Satacağınız Ürünleri Belirleyin

Atmanız gereken ilk adım, sektörü belirlemektir. Eğer aktif bir şekilde ticaretle uğraşıyorsanız tecrübeli olduğunuz sektörden e-ticarete girmek sizin için avantajlı olur. Başlangıçta deneyimli olduğunuz bir sektöre girip ilerleyen süreçte e-ticaret markanızın kapsamını genişletmeniz mümkün. Sonrasında sitenizdeki ürünlerin çeşidini arttırarak, yeni kategoriler açmanız da mümkündür. Bu sayede iş modeli belirlenerek e-ticaret çeşitleri arasından bir seçim yapılabilmektedir.

Yeni bir iş kurmak için e-ticarete giriş yapıyorsanız yine dikkat etmeniz gereken ilk detay sektörü bilmeniz olacaktır. Fakat işin daha çok ticari ve yönetim kısmında rol alıyorsanız mevcut sektörler arasından doğru bir seçim yapmalısınız. Ayrıca aktif olarak rekabetin yoğun olduğu sektörlerden başlamak zorlayıcı olacaktır. Bu nedenle sektör analizi yapıp hizmet açığı bulunan bir alana yönelmelisiniz.

Sektörünüzü belirledikten sonra satışa çıkaracağınız ilk ürünler de çok önemlidir. Standart ürünlerin bulunduğu bir sektör seçtiğinizde işini biraz daha kolay olur. Fakat ürün yelpazesi geniş bir sektörde, hangi kategoriden ilerleyeceğinize doğru karar vermelisiniz. Bunun için de rakip analizi yapmanız gerekecektir.

E ticarette en çok satılan ürünleri merak ediyorsanız ilgili rehberimiz tam size göre!

Mağazanıza Bir İsim Verip Alan Adınızı Alın

Online mağazanızın adresi olarak kullanacağınız alan adını almak çok kısa süren bir işlemdir. Ama mağazanızın ismini bulmak bu kadar kısa sürmeyecektir. Mağazanızın ismi son derece önemlidir. Aynı zamanda potansiyel müşteriler tarafından beğenilmelidir. Hem kulağa hem de göze hoş gelmelidir. Ayrıca telaffuzu ve yazımı basit olmalıdır. Çok uzun olması ise genellikle olumsuz izlenimler bırakmaktadır. Buna ek olarak alan adınızda Türkçe karakterler olmayacağı için üniversal bir isim bulmanızda fayda vardır.

İş Planınızı Hazırlayın

Bu sektöre giriş yapıp başarılı olabilmeniz için e-ticaret sitesi kurmak yeterli değildir. Verimli bir iş planı, her sektörde olduğu gibi e-ticarette de şarttır. Dolayısıyla doğru bir iş planı yapabilmek için de e-ticaret türleri arasından size uygun olanı seçmelisiniz. Böylelikle doğrudan tüketiciye ya da diğer işletmelere satış yapılabilmektedir. Yurt dışına açılmak istiyorsanız, e-ihracat hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

İş modelini seçtikten sonra alışveriş sürecinin en başından en sonuna kadar her adımını kapsayabilecek bir plan hazırlamalısınız. Sadece alışveriş değil, satış sonrasındaki süreci de bu plana dâhil etmelisiniz. Hem yasa gereği hem de müşteri memnuniyeti açısından satış sonrası destek, e-ticaret şartlarından biridir.

E-Ticaret Altyapınızı Seçin

Müşteri ihtiyaçlarına yanıt veren bir E-ticaret sitesi kurmak için kapsamlı hizmet veren bir altyapı seçmelisiniz. İsterseniz sitenizi sıfırdan kendisinin de kurmanısı mümkündür. Fakat bunun için yazılım ve kodlama bilgisine ihtiyaç duyarsınız. Söz konusu işlemleri ücreti karşılığında hizmet alarak tamamlama fikri de sizin için yüksek bir maliyet doğurur. Bu nedenle Örümcek gibi çok sayıda hizmeti tek pakette sunan bir altyapı seçmek daha avantajlıdır.

E-ticaret başlangıç sürecinde bazı zorlukları olan bir sektördür. Ama bu zorlukları aşabilmenin çeşitli yöntemleri vardır. Site ve altyapı için bütçe ve zaman ayırmak, bu zorlukların başında gelir. E-ticaret mağaza açma ve site kurma sürecinde ekonomik bir altyapı firmasından hizmet aldığınızda ise süreci çok daha rahat atmanıza sebep olacaktır. Ayrıca E ticaret iş modellerini araştırmak bu noktada çok faydalı olacaktır.

E-Ticaret Sitenizi Tasarlayın

Fiziksel mağazada dekorasyon neyse e-ticarette tasarım odur. Yanlış dekore edilmiş bir mağazada müşterilerin sağlıklı bir şekilde alışveriş yapması mümkün değildir. Bu mantıkla yola çıkıldığında, e-ticaret sitesinin kullanışlı bir tasarıma sahip olması gerektiği sonucuna varılır. Öncelikle tasarımınızın özgün olmasına dikkat etmelisiniz. Müşterileriniz kendini başka bir alışveriş sitesinde gibi hissetmemelidir.

Bir Marka Stratejisi Oluşturun

E-ticarette bir marka olmakiçin mutlaka bir stratejiye ihtiyaç vardır. Strateji belirlemek için de e-ticaret nedir, ne değildir bilmeniz gerekir. Aynı zamanda sektörün jargonuna uygun bir dille markanızı tanıtmalı ve pazarlamalısınız. Marka stratejiniz olduğunda müşterilerinizin güvenini kazanmanız çok daha kolay olur. Güvenilir bir marka kimliği ise sadık müşteriler demektir. Ayrıca marka stratejinizi oluştururken atmanız gereken bazı adımlar şunlardır:

  • Özgün bir marka oluşturmak
  • Değerini artıracak girişimlerde bulunmak
  • Markaya özel hizmetler üretip tanıtımlarını yapmak
  • Ürünlerin ve hizmetlerin hikâyesini paylaşmak
  • İçerik pazarlaması yapmak

Sanal Pos ve Kargo Anlaşmaları Yapın

E-ticaret mağazanızın mutfağında yaptığınız çalışmalar, müşteri memnuniyetini doğrudan etkiler. İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin beklentileri arasında güvenli ödeme yapmak ve verilen siparişe kısa sürede ulaşmak vardır. Güvenli ödeme için sanal POS anlaşması yapmanız gerekir. Ayrıca müşterilere alternatif ödeme yöntemleri sunmanızın da faydası olacaktır.

Kargo hizmeti, müşterilerinizin en çok dikkat ettiği detaylardan biri olacaktır. Her şeyin son derece hızlı sonuçlandığı dijital dünyada ticaret yapıyorsanız siz de hızlı olmalısınız. Aynı zamanda kargoları hızlı ve güvenli bir şekilde müşterilerinize ulaştırmalısınız. Kargo için ödenen ücret hakkında da bir şeyler yapmanız gerekir. Ayrıca müşterilere uygun kargo fiyatları sunabilmek için kargo firmaları ile özel anlaşmalar yapılabilmektedir.

Bir Tedarikçi İle Anlaşın

İnternet mağazanızdan satışa sunduğunuz ürünleri siz üretmiyorsanız bir tedarikçiye ihtiyacınız vardır. Tedarikçi seçiminde, karşı tarafın sunduğu hizmete çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca talep ettiğiniz ürünlerin eksiksiz ve zamanında gelmesi gerekir. Aksi hâlde mağazanızın stoklarında sorunlar çıkacaktır. Bu nedenle güvenilir bir tedarikçi ile anlaşmaya özen gösterin. Eğer ürün yelpazeniz geniş ise birden fazla tedarikçi ile anlaşmanız da gerekir.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Pazarlama çalışmaları yapmadan bu sektörde başarılı olmanız çok zordur. Doğru bir pazarlama stratejisi için ise kime hitap ettiğinizi bilmelisiniz. Hedef kitle belirlemek bu nedenle büyük önem taşır. Aynı zamanda hedef kitlenizin profiline göre bir dil belirleyip pazarlamanızı bu şekilde yapmalısınız. Sitenizden satışa sunduğunuz ürünleri de hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre belirlemelisiniz. Ayrıca snırlı bir alanda hizmet veriyorsanız internetten alışveriş yapan herkese hitap edemeyeceğinizi de unutmamalısınız. Hitap edeceğiniz kitleyi, markanızın hizmetlerine göre seçmelisiniz.

Müşteri Destek Hizmeti Oluşturun

E-ticaret para kazanma konusunda pek çok sektörden daha avantajlıdır. Ama bu kalitesiz bir hizmet ile para kazanılabileceği anlamına gelmez. Online mağaza müşterileri de yaşadıkları deneyimin kalitesine dikkat ederler. Üstelik internet üzerindeki mağazalarda yorum kısmı da mevcuttur. Ayrıca müşterilerinize kaliteli bir hizmet ve destek sunmadığınız takdirde alacağınız kötü yorumlar, satışlarınızın azalmasına sebep olacaktır. Bu nedenle hem alışveriş sürecinde hem de satış sonrasında müşterilerinize destek sunabileceğiniz bir hizmet oluşturmalısınız.

E-Ticarette En Çok Satan Ürünler Hangileridir?

Öncelikle e-ticaret yapmak için ürün skalasını doğru belirlemek gerekir. ynı zamanda piyasa talepleri trendlere göre değişiklik gösterecektir. Ayrıca e-ticarette en çok satılan ürünler hakkında genellikle aşağıdaki kategoriler de yer alır.

  • Teknolojik ürünler
  • Giyim ürünleri
  • Kozmetik
  • Mobilya ve dekorasyon
  • Gıda
  • Ofis ürünleri
  • Cilt bakım malzemeleri
  • Kişisel bakım ürünleri
  • Hobi
  • Spor kıyafet ve ekipmanları
  • Hediyelik eşyalar
  • Vitaminler ve sağlık ürünleri
  • Bebek ürünleri
  • Hırdavat malzemeleri

Günlük ihtiyaçlara hitap eden malzemeler e-ticaret sitelerinde en çok satan ürünler arasındadır. Bu ürünler, sürekli bir talep gördüğü için online satış trendlerinde çoğunlukla yer alır. Aynı zamanda e-ticaret projeniz için ürün seçimi aşamasında detaylı bir piyasa araştırması yapmanızı tavsiye ederiz.

E-ihracat ile Ürünlerinizi Büyütün ve Yurt Dışına Satın

İnternet sayesinde e ihracat da günümüzde yapılabilmektedir. Eğer siz de bu sektöre adım atmak istiyorsanız e-ihracatın ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve giriş stratejilerinin nasıl olduğunu bilmeniz tavsiye edilmektedir.

E-İhracat Nedir ve Neden Önemlidir?

E-ihracat ürünlerin farklı bir ülkede yaşayan müşterilere ulaştırılmasını kapsar. Örnek olarak İngiltere’de bir müşteri Türkiye’de bulunan işletmenizden ürün siparişi verebilir. Sizin de bunu Türkiye’den hazırlayarak kargoya vermeniz, İngiltere’deki adresine ulaştırmanız gerekir.

Hangi Ülkelere İhracat Yapabilirsiniz ve Nasıl Lojistik Süreçleri Yönetebilirsiniz?

E ihracat pek çok ülkeye yapılabilir. Lojistik süreçleri, kargolama aşamaları ve yasal koşulları farklılık gösterir. Bu nedenle girmek istediğiniz ülkelere göre özel bir inceleme yapmak önerilmektedir.

Yabancı Pazarlara Giriş Stratejileri Nelerdir ve Nelere Dikkat Etmelisiniz

E-ihracat ile yabancı pazarlara girmek istiyorsanız farklı yöntemleri kullanabilirsiniz. Özellikle bir sosyal medya hesabına sahip olmak ya da Google ADS ile ürünlerinizin reklamını yapmak tavsiye edilir. Ayrıca ilgili ülkedeki reklam firmaları ile iletişime geçmeniz de yine mümkündür.

E-Ticaret Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Temel Noktalar Nelerdir?

İlk sırada elbette yasalara uygun hareket etmek vardır. Yasal koşullara dikkat etmeli ve vergi mükellefi olduktan sonra satış yapmaya başlamalısınız. Vergi mükellefi olmak için e-ticaret şirketi kurmak gerekir. Şirket kurma süreci, girişiminizin ölçeğine göre değişebilir. Büyük ölçekli girişimler için anonim ya da limited şirketi kurulabilir. Küçük ölçekli girişimlerde ise genellikle şahıs şirketi tercih edilir.

Ticareti internet üzerinden yaparken dikkat etmeniz gereken temel noktalardan biri de e-ticaret stratejisi belirlemektir. Kısa, orta ve uzun vadede nasıl bir yol izleyeceğinizi stratejik bir şekilde belirleyerek başarıya ulaşabilirsiniz. Strateji planı belirlerken şirketinizin vizyonunu, misyonunu ve değerlerini dikkate almalısınız. SWOT ve rekabet analizi de yaptıktan sonra planınızı hazırlayıp eyleme geçebilirsiniz.

E-Ticarette Satış Artırma Stratejileri Nelerdir?

Satışlarınızı arttırmak için ürünlerinizi pazar yeri platformlarına yüklemenizi tavsiye ederiz. Hâlihazırda müşteri trafiği alan bu mecralar markanızı müşteriyle buluşturmak için idealdir. Ürünlerinizi Amazon, n11, Trendyol gibi pazar yeri mecralarına yükleyerek markanızın görünür olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede, faaliyetlerinizin başında başarılı bir satış grafiği çizebilirsiniz.

“E-ticaret nedir?” sorusunu yanıtlarken hedef kitle belirlemenin önemine değinmek faydalı olur. Her ürünün hitap ettiği ortalama bir insan tipi vardır. Persona olarak da tanımlanan bu tip, ürünlerinizi satacağınız genel profili belirler. Faaliyetlerinize başlamadan önce, hizmet ve ürünlerinizi satın alma potansiyeli olan kitleyi belirlemeniz gerekir. Bu sayede, reklam ve pazarlama çalışmalarını doğrudan hedefe yönelik gerçekleştirebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

E-Ticaret Pazarlaması Nasıl Yapılmalıdır?

Site açılışını yaptıktan sonra sonra izlenmesi gereken yollar arasında pazarlama da vardır. Pazarlaması doğru yapılmayan bir mağazadaki ürünlerin satış oranını yükseltmek zordur. Bu nedenle reklam ve pazarlamanın, e-ticaret yapmak için gerekenler arasında ilk sıralarda yer aldığını bilmelisiniz. Tabii bu süreci gelişigüzel bir şekilde değil, e-ticaret reklam stratejileri ile yönetmelisiniz. Strateji planı yaparken e-ticaret pazarlama trendleri ile ilgili bilgi toplamayı da ihmal etmemelisiniz.

SEO

Bu sektöre girdiğinizde rakiplerinizle rekabet edeceğin ilk alan, SERP (arama motoru sonuç sayfası) olacaktır. Potansiyel müşterileriniz, ihtiyaç duydukları ürünleri arama motorunda arayarak bulmaya çalışırlar. Bu süreçte ilk sıralarda çıkan sitelere yönelip alışverişlerini yaparlar. Sıralamada yukarılarda değilseniz, arama motorundan müşteri çekmeniz çok zor olur. Dolayısıyla SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmalarına özen göstermelisiniz. Black Hat SEO uygulamalarından uzak durup organik çalışmalarla sitenizi ön plana çıkarmalısınız.

Sosyal Medya Reklamları

Bu gücü lehinize çevirebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz. Sosyal medya platformları, kendi ekosistemleri içerisinde reklam yapmanıza olanak tanır. Bu imkânları kullanarak reklam yayınlayıp hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyada geniş kitlelere hitap eden influencerlarla da çalışabilirsiniz.

İçerik Pazarlaması

Büyük firmaların gizli silahlarından biridir. En doğal pazarlama yöntemlerinden biri olduğu için faydası da çok fazladır. Kullanıcıların faydalanabileceği yararlı ve zengin bir içerik üzerinden pazarlama yaptığınızda, potansiyel müşterilerinizi etkilemeniz kolay olur.

Google Reklamları

Reklam kanalı ve çeşidi konusunda seçeneğin çok, maliyetin az olması en önemli e-ticaret avantajları olarak gösterilebilir. Etkili reklamlar yayınlamak istiyorsanız Google hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Google'a reklam vermek için bir Google Ads hesabı açmanız yeterlidir. Düşük bütçeyle geniş kitlelere ulaşabileceğiniz çeşitli reklam yöntemleri bu sistemde mevcuttur.

E-Ticaret Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Az maliyetle satış yapma olanağı e-ticaret faydaları arasında ilk sıradadır. Bu faaliyet, mağaza ve showroom gibi fiziki satış mekanlarına duyulan zorunluluğu ortadan kaldırır. Müşteri ile marka online mecralarda bir araya gelir. Ürün teslimi ise kargo yoluyla yapılır. Bu sayede, büyük masraflardan kaçınarak kâr elde etmek mümkündür.

E-ticaret türleri aynı zamanda geniş bir kitleye ulaşma olanağı sağlar. Bir online satış sitesi açarak farklı şehirlerde ve ülkelerde yaşayan müşterilere hitap etmek mümkündür. Amazon, eBay gibi pazar yeri platformları üzerinden dünyanın her yerinden ürün alınabiliyor olması bu duruma örnek gösterilebilir.

“E-ticaret nedir?” sorusunu yanıtlarken bazı dezavantajlardan da bahsetmek faydalı olur. Müşteriyle satıcının fiziksel ortamda bir araya gelmiyor olması güven faktörü açısından risk yaratabilir. Birçok tüketici, yüz yüze görüştüğü satıcıya güvenmek konusunda daha meyillidir. Dolayısıyla, e-ticarette başarılı olmak için güvenilir bir marka imajı yaratmak gerekir.

Online satış aynı zamanda detaylı bir lojistik süreci gerektirir. Bu süreçte yaşanan herhangi bir aksama marka imajını kötü etkiler. Örneğin; kargo firmasının ürünü geç teslim etmesi markanın hizmet kalitesi hakkında olumsuz bir algı yaratabilir. Lojistik süreçlerinin her adımını takip ederek bu dezavantajları minimuma indirmek mümkündür.