Temel e-fatura ile
ticari e-fatura arasındaki fark nedir?
e-Fatura sistemine geçiş yapıp fatura kesmeye başladıktan sonra karşınıza çıkacak iki terim bulunuyor: temel e-fatura ve ticari e-fatura. Tam bu noktada temel e-fatura ve ticari e-fatura adı verilen iki seçenek ile karşılaşırsınız. Peki bu iki terim ne anlama geliyor?
Öncelikle e-Fatura nedir?
Kısaca hatırlayacak olursak, e-fatura elektronik ortamda hazırlanan ve karşı taraf ile paylaşılan bir fatura türüdür. Faturanızı oluşturduktan sonra sistem, faturayı göndereceğiniz tarafın e-fatura kullanıcısı olup olmadığını tanımlar ve e-fatura ona göre gönderilir.
e-Fatura mükellefi olduğunuzda faturanızı kestikten sonra yazdırma ve kargolama gibi operasyonel süreçlerden ve masraflardan kurtulursunuz.
e-Fatura hazırlarken de iki farklı senaryo uygulayabilirsiniz:
- Temel e-fatura
- Ticari e-fatura
Temel fatura nedir?
Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür.
Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.
Ticari fatura nedir?
Ticari e-fatura senaryosunda e-faturayı alan kişi, bu faturayı red, kabul ya da iptal etme hakkına sahiptir. Anlayacağınız e-fatura sistemi alıcının faturayı kabul edip etmeyeceğine dair bir cevap vermesini bekler.
Temel e-fatura ile ticari e-faturanın farkları nelerdir?
e-Faturada temel fatura ve ticari fatura arasındaki farkı şu şekilde özetleyebiliriz:
Temel e-fatura | Ticari e-fatura |
---|---|
Temel e-fatura seçimi yapıp faturanızı karşı tarafa bu şekilde gönderirseniz, faturanız karşı tarafın onayını beklemeden otomatik olarak ‘onaylanmış/kabul edilmiş’ olarak algılanır. | Ticari e-fatura gönderdiğinizde, karşı tarafa onay ve red seçenekleri sunulur. Bu durumda firma faturayı inceleyip onaylayabilir ya da ikinci bir seçenek olarak red yanıtı verebilir. |
Otomatik olarak kabul edilen e-faturada hata olması ya da karşı tarafın e-faturayı kabul etmemesi durumunda e-fatura iptal ya da iade edilebilir. | e-Faturaya verilen bu yanıt ‘onaylandı’ ya da ‘reddedildi’ olarak faturayı gönderen tarafın paneline düşer. |
Bu iki durumu göz önünde bulundurarak temel ya da ticari e-fatura gönderimi yapabilirsiniz. Bu noktada müşterinizle yapacağınız alışveriş öncesi temel e-fatura mı yoksa ticari e-fatura mı keseceğiniz konusunda kendi aranızda anlaşabilirsiniz.
Böyle bir konuşma ortamınız yoksa ve hangi e-fatura türüyle ilerleyeceğinizden emin değilseniz kendi kullanıcı deneyimlerimizden yola çıkarak ticari e-fatura gönderiminin müşterinizle çalışmanızda rahatlık sağlayacağını söyleyebiliriz.
Reddetme özelliğinin bulunması bakımından da ticari faturanın, ticaret ile uğraşan kişiler için en uygun senaryo olduğunu söyleyebiliriz.
"Küçük işletmeler e-faturaya geçebilir mi?" diye merak ediyorsanız, bu soruya gönül rahatlığıyla "Evet" diyebiliriz.